Tips voor het kopen van dolls

Stel je vragen over levertijden, douane, reparaties, problemen, etc. of geef je antwoorden.
Zoek eerst of er een soortgelijke thread voor jouw vraag bestaat. In dit subforum is reageren na een lange tijd nog toegestaan.

Moderator: Café Mods

User avatar
LunarReverie
Sabik
Sabik
Posts: 1918
Joined: 29 Aug 2007 14:48
Location: Amersfoort
Contact:

Tips voor het kopen van dolls

Postby LunarReverie » 31 Aug 2007 22:42

Omdat er toch enige onduidelijkheid blijft bestaan over het aanschaffen van dolls, kan iedereen in deze thread zijn ervaringen delen en tips geven.

Standaard info:

Hoe bestel ik een doll?
Dat ligt eraan bij welk bedrijf je wilt bestellen. Sommige bedrijven als Luts hebben een engelstalige site met shopping cart. Je kunt daar gewoon rechtstreeks bestellen zonder al te veel problemen. Een bedrijf als Alchemic Lab (Unoa) maakt het iets moeilijker. Dit bedrijf verscheept bijv. niet buiten Japan, dus moet je gebruik maken van de dienst van een Shopping Service.
http://www.crescent-shop.com/ behandeld de orders voor mensen buiten Japan. Hiervoor rekenen ze wel commissie en je moet rekening houden met dubbele verzendkosten (binnen Japan en dan naar jou) en invoerrechten.
Weer andere bedrijven werken weer met agenten, dat betekent dat je de order kunt plaatsen bij een engels sprekend persoon of zelfs een bedrijf in je eigen land. Vaak handelen deze agenten de order helemaal met je af.
Het voordeel van het kopen van een agent in je eigen land is dat je alleen de lokale verzendkosten betaalt, dat je geen invoerrechten hoeft te betalen en dat je de doll evt. op kan halen.

Hoe betaal ik voor een doll?
Ook dat verschilt. Bij agenten uit eigen land kun je vaak per bank betalen. Bij veel bedrijven en agenten uit andere landen worden alleen credit cards of Paypal https://www.paypal.com geaccepteerd. Hiermee heb je wel een stukje veiligheid voor jezelf, omdat Paypal en de meeste creditcardbedrijven kopersbescherming bieden. Dit betekent dat je (een deel van) je geld terugkrijgt als er niets geleverd wordt.

Betalen per bank naar het buitenland is soms ook mogelijk. Kies dan de optie gedeelde kosten en vraag aan je bank hoeveel zij denken dat het bedrijf waaraan je betaalt binnen hun eigen land aan kosten moet betalen. Dit maak je samen met het te betalen bedrag over naar hun. Houdt er wel rekening mee dat je zelf ook nog kosten moet betalen, vaak is dit zo'n ?18,50, wat achteraf van je rekening wordt af geschreven.

Let erop dat als je met een credit card op de site betaalt, de site url begint met https:// i.p.v. http:// . Dit is ERG belangrijk, omdat dit aangeeft dat de site beveiligd is en de credit card maatschappij vergoed fraude alleen als je betaald hebt via een beveiligde site.
Stuur je gegevens niet per email. Probeer dan liever te bellen met het bedrijf.


Waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Invoerrechten. Dit is vervelend, maar het is heel waarschijnlijk dat je die moet betalen. De meeste bedrijven uit het buitenland schrijven een lagere waarde op de doos als service, zodat je minder kans hebt op douane. Dit is niet echt fijn, omdat als het pakket zoek raakt of beschadigdt je ook bijna niets vergoed krijgt. Het is daarom verstandig te vragen aan het bedrijf of ze toch de volledige waarde op het pakket willen vermelden en een factuur/ betalingsbewijs op de doos willen plakken. Dit omdat de douane anders je pakket kan openen op zoek naar de factuur en je doll dan uitgepakt en wel bij je aan kan komen (is mij echt overkomen! ). Als ze geen factuur vinden, kunnen ze je een formulier toesturen dat je moet invullen om te bewijzen wat de waarde van de goederen is. Doe dit naar waarheid, want je kunt er flinke boetes mee krijgen. De waarde kun je bewijzen met je factuur/ betalingsbewijs, Paypal betalingsbewijzen zijn ook toegestaan.

Als de douane de waarde heeft bepaald van de in te voeren goederen, hanteren ze vaak de volgende formule:
21% BTW over het aankoopbedrag + verzendkosten
+ invoerrechten (het bedrag daarvan is ook afhankelijk van de hoogte van het totaal), meestal rond de €17,50
Daarnaast kan de pakketdienst nog eens een extra bedrag van vaak €30,- tot €60,- rekenen voor transportkosten (ik weet het, belachelijk).
Invoerrechten moet je bij PostNL contant en gepast betalen als het pakket afgeleverd wordt, de meeste andere diensten sturen een factuur.
Als je het geld niet in huis hebt, kan je het pakket ophalen en de invoerrechten op het postkantoor betalen.

Verzendkosten uit Azië zijn vrij pittig, voor een 60 cm pop betaal je vaak €40,- tot €60,-. Dit wordt dan wel EMS verstuurd, wat betekent dat je pop sneller aankomt en wederom verzekerd is. Ook moet je vaak tekenen voor ontvangst.
Last edited by LunarReverie on 30 Mar 2009 10:41, edited 1 time in total.

Return to “FAQ en Informatie voor Beginners”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests